Rod draka: Dobře hodnocená 2. řada právě začíná

Rod draka: Dobře hodnocená 2. řada právě začíná | Fandíme seriálům
Max
Zobrazit dalších 49 obrázků
Největší bitva plná draků je na obzoru, aneb vše, co potřebujete vědět před návratem do světa Hry o trůny.

Na nejúspěšnější seriál v historii HBO, Hru o trůny, navázal tři roky po jejím skončení Rod draka (House of the Dragon). Ten je zasazený zhruba 200 let do minulosti, kdy Westerosu vládl rod Targaryenů. Seriál sleduje, jak se mocný rod postupně utápí ve vnitřním boji o moc, směřuje k velké občanské válce a úpadku rodu.

První řada slavila v roce 2022 velké úspěchy a hned po uvedení první epizody byla oznámena druhá sezona. A ta teď, 16. června, konečně startuje. Jednotlivé epizody budou klasicky uváděny v noci z neděle na pondělí našeho času, vždy každý týden jedna. Pouze s tím rozdílem, že tentokrát bude epizod pouze osm. Nejde přitom o tvůrčí záměr, ale o rozhodnutí streamovací služby Max (potažmo společnosti Warner Bros). Zřejmě k němu došlo v souvislosti s loňskými hollywoodskými stávkami. Ty Rod draka neovlivnily tolik, jako jiné projekty, ale částečně se také na výrobě podepsaly.

První řada postupně představila jednotlivé hráče nadcházejícího konfliktu a postupně nám vyjevovala, proč nakonec budou obě strany tak nesmiřitelné. Zatímco první série se odehrávala v rozmezí zhruba 17 let (pokud pomineme prolog), ta druhá nebude obsahovat žádné zásadní skoky v čase. Události začnou asi deset dní po skončení první řady. Během těch deseti dní je jasně definováno, jak nemilosrdný nadcházející konflikt mezi „zelenými“ a „černými“ bude a pak už zápolení poběží.

Poslední epizoda vyvrcholila tragickou smrtí prince Luceryse „Luka“ Velaryona, syna princezny Rhaenyry a okamžitě budeme svědky touhy po odplatě, vedené horkokrevným Daemonem, současným Rhaenyřiným manželem. Vzájemná nenávist se bude zesilovat, napětí se bude stupňovat, až nakonec nahromaděný tlak exploduje.

Onou explozí mají být dvě velké bitvy, dosud největší akční scény, které jsme v rámci Rodu draka mohli vidět. V obou případech by měly bitvy prakticky vydat na samostatné epizody. Než se k definitivnímu konfliktu dostaneme, budeme sledovat, jakou cenu jsou jednotlivé postavy ochotné zaplatit, aby si pro sebe urvaly větší kousek moci. Epizody budou naplňovat špionáž, zrady a všudypřítomný strach z blížící se války. Do popředí se dostanou děti Alicent a Rhaenyry, které vezmou konflikt za svůj. Jak víme už z původní Hry o trůny, Targaryeni mají sklony k šílenství, takže když se proti sobě postaví celá targaryenská rodina, je o nevyhnutelnou katastrofu postaráno. To vše umocňuje fakt, že ve druhé řadě uvidíme dokonce čtrnáct různých draků!

V hlavních rolích vystupují Matt Smith, Emma D’Arcy, Olivia Cooke, Rhys Ifans, Steve Toussaint, Eve Best, Fabien Frankel, Matthew Needham, Sonoya Mizuno, Tom Glynn-Carney, Ewan Mitchell, Harry Collett, Bethany Antonia, Phoebe Campbell, Phia Saban a Jefferson Hall. Nově obsazení doplňují Abubakar Salim, Gayle Rankin, Freddie Fox, Simon Russell Beale, Clinton Liberty, Jamie Kenna, Kieran Bew, Tom Bennett, Tom Taylor a Vincent Regan.

Showrunnerem je i nadále Ryan Condal, který první řadu připravoval společně s Miguelem Sapochnikem, jedním z nejvýraznějších režisérů původní Hry o trůny. Tomu se do světa draků příliš vracet nechtělo a zřejmě svolil jen na žádost kamaráda Ryana. Únava jej ale nakonec stejně dostihla a po první řadě Rod draka opustil. Namísto něho byl přizvaný jiný režisér se zkušenostmi se Hrou o trůny, Alan Taylor. Ten točil epizody pro tři různé sezony Hry o trůny, ale třeba také celovečerní filmy jako Thor: Temný svět. Tvůrčí slovo má i nadále autor knižní předlohy, George R.R. Martin.

Max má v sérii velkou důvěru, a tak ještě před premiérou druhé řady oficiálně schválil vznik řady třetí. Martin přitom prozradil, že scenáristický tým už diskutuje i o čtvrté řadě. Dopracovat se k ní by neměl být problém, protože recenze pro druhou řadu jsou veskrze pozitivní. Tu a tam zaznívá, že má seriál nedostatky, několik málo recenzentů vyloženě druhou řadu kritizuje jako rozvleklou nudu. Vesměs ale novináři píší, že si dává Rod draka slastně načas, prokresluje motivace všech postav, noří se do dvorních intriky, a když konečně dojde ke střetu, jste do něj opravdu ponoření a stojí to za to. Skvělou výpravu snad ani není třeba zmiňovat.

Pusťte si přiložené trailery a rekapitulaci první řady, v galerii na vás čekají plakáty a fotky.

Podklady a foto: Max

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu