Banda: Pátá řada seriál uzavře, ale ne kvůli internetovým protestům

Banda: Pátá řada seriál uzavře, ale ne kvůli internetovým protestům | Fandíme seriálům
Amazon Prime Video
Zobrazit dalších 11 obrázků
Aktuální díly „The Boys“ část diváků nakrkly, ale tvůrci si z toho nic nedělají a plánují další budoucnost.

Článek může obsahovat spoilery pro dosud odvysílané epizody!

Streamovací služba Amazon Prime Video aktuálně uvádí už čtvrtou řadu superhrdinské alegorie Banda (The Boys), která s humorem a satirickým ostřím ukazuje, jak děsivé by to nejspíš bylo, kdyby skutečně někdo měl nadlidské schopnosti. Do konce zbývají dva týdny a diváci si dál užívají vypravěčské zvraty (zrovna se ukázalo, že jedna postava ve skutečnosti neexistuje) i nejrůznější bizáry (aneb v kolika seriálech uvidíte prdění do dortu…jako sexuální praktiku). Pak přijde už jenom pátá řada, o níž nedávno bylo oznámeno, že bude poslední.

To nicméně nijak nesouvisí s negativními ohlasy, které se vůči čtvrté sezoně v jistých částech internetu zvedly. Zatímco v minulosti Banda nepatřila mezi seriály, které by byly výrazným bojištěm kulturních válek, aktuální epizody provázejí kritické poznámky, podle nichž najednou začal být seriál „woke“ nebo „protitrumpovský“. Na různých databázích také čtvrtá série začala vykazovat výrazně horší průměrné uživatelské známky, než ty předchozí.

Sám autor seriálu Eric Kripke k tomu říká, že jeho seriál byl vždycky alegorií fašismu, nacismu, autoritářství a varováním před politickými celebritami trumpovského typu. Banda se tím nikdy netajila, jen možná v letošním roce byly paralely ještě výraznější, když psychopatický nadčlověk Homelander stanul před soudem, shodou okolností v podobné době, v jaké k soudu docházel Donald Trump. Jestli si někdo všiml názorových postojů, které seriál zastává až teď, nebo dokonce Homelandera považoval za hrdinu, pak tomu Kripke příliš nerozumí.

Nárůst negativních hodnocení zřejmě zapříčinil tzv. „review-bombing“, čili cílená (často organizovaná, prostřednictvím falešných účtů a botů) snaha snížit známky konkrétního díla. Obvykle k review-bombingu dochází u děl, která nevyhovují světonázoru, jaký zastávají uživatelé, kteří se o umělé snižování průměrné známky pokoušejí. Že zrovna v případě Bandy jde o review-bombing naznačuje právě časová souslednost mezi nařčením z anti-trumpovské agitace a objevením nízkých známek od podivných účtů. Každopádně nehrozí, že by snižování diváckých hodnocení jakkoliv ovlivnilo autory seriálu nebo společnost Amazon, protože hodnocení profesionálních recenzentů jsou stále dobrá a sledovanost čtvrté řady je ze všech dosavadních vůbec nejvyšší.

Sám Kripke ostatně otevřeně mluví o tom, že seriál opravdu nekončí kvůli nějakým tlakům z internetu, ale zkrátka proto, že on sám show chce ukončit. Od začátku měl jasnou představu, kam chce Bandu dovést, vždy tušil, že by chtěl připravit plus minus pět sérií. Je to podle něj tak akorát k tomu, aby odvyprávěl příběh dostatečné šíři a zároveň se The Boys divákům nepřejedli. Ostatně, ačkoliv profesionální recenze skutečně jsou pochvalné, tak některé zmiňují, že už není seriál tak originální, jako byl ve svých počátcích. A v nejlepším se sluší přestat.

Amazon možná na další natahování seriálu netlačí proto, že značka nekončí úplně, nadále se počítá s nejrůznějšími spin-offy. Už mezi třetí a čtvrtou řadou The Boys se odehrála první řada Gen V a stejně tak mezi čtvrtou a pátou řadou The Boys má přijít druhá řada Gen V. Následně má série z vysokoškolského prostředí pokračovat a vznikat by měly i další spin-offy. Na jednotlivých seriálech se chce Kripke nadále podílet v pozici člověka, co pomůže s plánováním a dá scenáristům odezvu, ale nebude se dál účastnit jako vrchní showrunner, který na díle dělá dnem i nocí, jako je tomu u The Boys.

Odhalením skutečnosti, že pátá řada bude poslední, si mohou fanoušci podle Erica užít čtvrtou řadu v docela jiném světle, když od začátku vědí, že tohle je poslední kus cesty před cílovou rovinkou. O závěrečné, páté sérii zatím vrchní scenárista neprozradí nic konkrétního, akorát potvrdil, že se dál bude odklánět od komiksové předlohy, jako to dělal doposud.

Foto: Amazon

Zdroje: Amazon, Eric Kripke

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu