Emmy: Televizní ceny ovládl historický epos Šógun

Emmy: Televizní ceny ovládl historický epos Šógun | Fandíme seriálům
FX / Disney
Medvěd, Šógun nebo Sobík si rozebrali nejvíc sošek.

Ceny Emmy mají za sebou svůj 76. ročník. Rozdávaly se na etapy. „Hlavní“ kategorie si rozebraly ceny v noci z neděle na pondělí, vedlejší kategorie přišly na řadu už minulý víkend. Teď už tedy máme kompletní seznam, tak se pojďme povídat, co televizní akademie označila za ty nejlepší seriály uplynulého „roku“ (období od 1. června 2023 do 31. května 2024).

Jako absolutního vítěze můžeme označit historické drama Šógun (Shōgun). To si odneslo 4 sošky tento víkend a neskutečných 18 cen Emmy za oba dva víkendy! Mimo jiných zvítězil Šógun v kategorii nejlepší drama, nejlepší herec v hlavní roli dramatu (Hiroyuki Sanada), nejlepší herečka v dramatu (Anna Sawai) nebo nejlepší dramatická režie (Frederick E. O. Toye).

Pak je tu Medvěd (The Bear) se 4 soškami z tohoto víkendu a 11 výhrami celkem. Série si odnesla sošky pro nejlepšího herce v hlavní roli (Jeremy Allen White), nejlepšího herce ve vedlejší roli (Ebon Moss-Bachrach), nejlepšího hostujícího herce v komedii (Jon Bernthal), nejlepší hostující herečku v komedii (Jamie Lee Curtis) či nejlepší režii (Christopher Storer).

Nečekaný letošní hit Sobík (Baby Reindeer) si získal diváky neskutečnou syrovostí a oslovil i televizní akademii. Odnesl si 4 sošky během hlavního večera a celkem byl oceněn 6x. Získal cenu pro nejlepší limitovanou sérii, Jessica Gunning byly oceněna za ztvárnění Marthy a Richard Gadd si odnesl rovnou dvě sošky, za ztvárnění Donnyho a za nejlepší scénář pro limitovanou sérii.

Celkem 3 sošky náleží komediální sérii Stále v kurzu (Hacks), jež si odnáší cenu pro nejlepší komedii, nejlepší komediální herečku v hlavní roli (Jean Smart) a nejlepší scénář (Lucia Aniello, Paul W. Downs a Jen Statsky). Také Koruna (The Crown) si se svojí závěrečnou řadou odnesla 3 ceny a stejně dopadla The Morning Show. Za Korunu byla oceněna herečka Elizabeth Debicki, zbylé sošky přišly za kostýmy a výtvarné zpracování. The Morning Show potom za make-up, účesy a pro Billyho Crudupa za herecký výkon.

Ze zbývajících oceněných vyberme alespoň pár nejzajímavějších: Zrádci (The Traitors) jsou novým celosvětovým reality hitem a hned získali 2 Emmy. Stejný počet získává neporazitelná komediálně-zpravodajská show John Oliver: Co týden dal a vzal (Last Week Tonight with John Oliver). Emmy získala Jodie Foster za hlavní roli v Temném případu (True Detective). Steven Zaillian dostal cenu za nejlepší režii, za limitovanou sérii Ripley.

Jako Největší hitmaker se letos ukázala stanice FX, která si dohromady odnesla celkem 36 sošek, hlavně za Shoguna a Medvěda. Na druhém místě skončil Netflix s celkem 24 cenami. A pokud bychom sčítali výsledky konglomerátů, tak v tomhle směru si nejlépe vedl Disney. Výsledky FX, ABC, Disney+, Hulu a National Geographic dohromady dávají 57 cen Emmy. Warner Bros. Discovery, NBC-Universal, Paramount (Viacom), Netflix, Amazon ani Apple se nepřiblížily ani zdaleka.

Pokud by vás zajímaly kompletní výsledky, koukněte na Wikipedii (hlavní ceny, vedlejší kategorie).

Titulní foto: Shogun

Zdroj: Academy of Television Arts & Sciences

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu