Pán prstenů: Prsteny moci: Finále 2. řady je tady a co bude dál

Pán prstenů: Prsteny moci: Finále 2. řady je tady a co bude dál | Fandíme seriálům
Amazon Prime Video
Zobrazit dalších 17 obrázků
Nástup Saurona k moci má za sebou druhý ročník. Třetí už se chystá.

Druhá řada seriálu Pán prstenů: Prsteny moci (Lord of the Rings: Rings of Power) navázala v tom, co započala ta první. Vrchní scenáristé Patrick McKay a J.D. Payne dál vyprávějí příběh nástupu temného pána Saurona k moci a ukování prstenů, skrze které si chce podmanit Středozemi. Děj se odehrává stovky (tisíce) let před Pánem prstenů a vychází z toho, co spisovatel J.R.R. Tolkien o tzv. „druhém věku“ napsal v dodatcích Návratu krále.

To není nijak detailní text, tudíž úkolem scenáristů bylo vyplnit mezery. Mckay a Payne k výzvě přistoupili s velkou úctou a fanouškovským nadšením. Nebojí se interpretovat Tolkienovi náznaky volně a zbytečně se při adaptování nelimitují. Zároveň ale viditelně znají Středozemi skrz naskrz, sdílejí Tolkienovu lásku k jazyku a drží se toho, co je pro profesorovy příběhy v jádru nejdůležitější.

První řada trávila hodně času představováním světa a rozličných postav, ta druhá už šla přímo k věci. K procesu kování prstenů moci a představení Saurona v období, kdy se postupně dostává ke svojí nezměrné síle. Jeho cílem je udělat svět lepším, všem pomoci. Ale musí být po jeho, nikdo se nesmí protivit jeho vůli.

Zažili jsme Saurona jako svůdce a pokušitele. Seriál se tak může obracet k otázce podstaty zla. Zda je externí, nebo je v nás. Stále se točíme kolem pýchy, zaslepenosti, podléhání tužbám. Sauron hledá slabiny, zneužívá je. A rozděluje. Dávno víme, že nejsilnější zbraní proti pánovi temnot je jednota. A ta má teď ve Středozemi rozhodně své trhliny.

Celá druhá řada vrcholí velkou bitvou o Eregion, která ještě bude dobíhat ve finální osmé epizodě. Čekáme na střetnutí Saurona s Galadriel, konfrontaci prince Durina s jeho otcem, setkání Trpaslíků s Balrogem. Na východě v Rhûnu stále jde Nori o život a jistě se zastavíme také mezi lidmi, kteří jsou další v pořadí pro obdržení prstenů, co mají zajistit Sauronovi nadvládu. Osmou epizodu předchází krátký teaser:

Co bude dál, zatím s jistotou nevíme. Přípravy třetí řady začaly po dokončení druhé, scenáristé mají plán na celkem pět sezon, ale k dnešnímu dni stále třetí série oficiálně schválena nebyla. Sledovanost oproti první řadě poklesla a Rings of Power jsou velmi drahý seriál. Zároveň jde ale pořád o nejsledovanější pořad služby Amazon Prime Video a manažeři i scenáristé otevřeně hovoří o tom, že momentálně se počítá s dokončením všech pěti plánovaných sérií. Vernon Sanders z vedení televizního oddělení v Amazon Studios navíc doplňuje, že show jako Prsteny moci pomáhá dostat další zákazníky na prodejní tržiště Amazonu. A o to jde obchodnímu gigantovi především.

Přípravy třetí řady započali scenáristé před několika měsíci, takže pokud Amazon natáčení oficiálně schválí, nemělo by trvat dlouho, než skutečně padne první klapka. Mezi druhou a třetí řadou se navíc nepočítá s dalším stěhováním produkce přes půl světa (štáb se po první řadě přesunul z Nového Zélandu do Evropy) a snad už nepřijdou další hollywoodské stávky.

Scenáristé také uvádějí, že čtou všechno, co o seriálu říkají recenzenti i běžní diváci. A ačkoliv je ústřední trajektorie seriálu pevně daná, dílčím úpravám na popud diváckých reakcí se nebrání. Protože se první dvě řady psaly naráz, tak už byl pro úpravy dost limitovaný prostor, ale ta třetí by na diváckou odezvu mohla reagovat ve větší míře. Což by není vůbec od věci. Ačkoliv Prsteny moci nasadily vysokou laťku a dál se zlepšují, rozhodně je pořád na čem pracovat a příští shledání se Středozemí může být zase o kus poutavější.

Foto: Amazon Prime Video

Zdroje: Deadline, The Hollywood Reporter, The Hollywood Reporter II Collider, Collider II, Variety

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

T2 | 03.10.2024 23:16
Souhlas! https://www.youtube.com/watch?v=kquNKboBtJw
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu