Survivor Česko & Slovensko 2024: Víme, kdo zvítězil

Survivor Česko & Slovensko 2024: Víme, kdo zvítězil | Fandíme seriálům
TV Nova
Zobrazit další 4 obrázky
Rozebíráme závěrečnou dvojku, rozhodnutí poroty, zpracování epizody i nesnesitelnou míru spoilerů.

Článek obsahuje spoilery!

Letošní řada lokální verze Survivora je za námi. Po skoro čtyřech měsících vysílání, 32 epizodách Voyo a Nova divákům nabídly finále, kde byl vítězem letošní řady vyhlášen Mikýř. Ten a ostrově spolu se spolufinalistkou Nikolou vydržel celkem 78 dní. V poslední epizodě vyhrál ohnivou soutěž, po jejímž konci rozhodl, že ze hry vyřadí Martina a do finále s sebou vezme právě Nikolu. Následně oba ještě dostali příležitost zabojovat o dva bonusové hlasy pro závěrečnou kmenovou radu. Jeden hlas vyhrál Mikýř, druhý Nikola. Porota pak následně hlasovala pro Mikýře poměrem šest ku třem.

Výsledek unikl dopředu

Pokud jste fanoušci, kteří hru na internetu sledují a zároveň se vám podařilo zjistit jméno vítěze až při oficiálním vyhlášení, patříte mezi šťastlivce. Po celou hru unikaly na internet podrobnosti o tom, kdo ostrov opustí v nejbližších epizodách. Po sloučení to bylo s utajením o něco lepší, protože jak finalisté, tak všichni členové poroty už zůstávali až do konce na místě, nezávisle na svém umístění. Jméno vítěze se nicméně online s předstihem dostalo a to dokonce od samotných hráčů. Minimálně ve dvou případech. Zcela veřejně, ne nějak anonymně. Bylo by fajn, kdyby si tyhle věci Nova a Voyo uměly pohlídat, na druhou stranu v tomhle směru asi jen těžko můžeme očekávat větší snahu od společnosti, která sama neváhá vítěze propálit na svém webu a sociálních sítích okamžitě po odvysílání. Jako by nebyla spousta diváků, kteří budou mít šanci večer vysílané finále shlédnout nejdříve druhý den, po návratu z práce (ze školy)…

Proč zvítězil právě Mikýř

Při pohledu z vnější to vypadá, že Mikýřovi vyneslo titul několik konkrétních věcí: Jeho hra byla na první pohled daleko víc vidět, než ta Nikolina. Mikýřovi do finále do velké míry pomohla výhra v řadě soutěžních disciplín, zatímco pro Nikolu bylo největším přínosem nenápadné navazování vztahů a aliancí.

Nikomu z hráčů nevidíme do hlavy, ale při pohled z vnější se zdá, že řada z nich herní styl Nikoly buď vůbec nechápe/neoceňuje, anebo pokud ano, tak Mikýřův přístup je jim zkrátka bližší. Obecně navíc v Survivoru (celosvětově) řada porotců nakonec hlasuje zkrátka pro toho člověka, který jim víc lidsky sedne. A v televizním sestřihu to vypadá, že u těch porotců, kde bylo při hlasování nejdůležitější právě „přátelské“ kritérium, tam převažovala spíš náklonnost k Mikýřovi.

Pakliže k finále přistoupíme s tím, že Nikola potřebovala dotahovat náskok svého soupeře, tak jí vůbec nepomohlo, že nepodala před porotou nejlepší výkon. Z toho, co jsme mohli vidět v televizi se zdá, že Nikola není nejlepší řečník, nedokázala se dostatečně naladit na porotce a říct jim přesně to, co potřebovali slyšet. A nezřídka hovořila na porotce jako na skalní fanoušky a znalce mezinárodního Survivora, což pro české a slovenské sváteční účastníky často vůbec nebylo srozumitelné.

Česko-slovenská verze se dál šnečím tempem zlepšuje

Jestli se ve čtení výsledků finální kmenové rady alespoň vzdáleně neblížím tomu, co se doopravdy odehrálo, pak se produkci nepodařilo ve stominutové epizodě nabídnout dostatek informací potřebných k tomu, abych byl schopný rozhodování porotců pochopit. Jestli mohu štáb alespoň za něco jednoznačně pochválit, tak za to, že poprvé bylo alespoň teoreticky možné získat titul česko-slovenského Survivora bez výhry jedné jediné soutěže, jak je to běžné v anglicky hovořících verzích show. V česko-slovenské verzi jsou soutěžní disciplíny stále brutálně nadřazeny taktické a sociálně hře a vítězství bez nadprůměrné fyzičky pořád působí nedosažitelně, ale aspoň se konečně pohybujeme správným směrem.

Foto: Nova

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu